koha logo
Baza bibliograficzna zawartości czasopism z zakresu kultury fizycznej


Proste Opis MARC Drukuj Dodaj do koszyka

Dodatki do żywności /

Dąbrowski, Kazimierz.
Kazimierz Dąbrowski, Antoni Rutkowski.
Chemia żywności; Tom 2: Biologiczne właściwości składników żywności
pod red. Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk
Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018.
s. 205-242

- Bibliografia na stronie 242.



barwniki
dodatki do żywności
emulgatory i sole emulgujące (topniki)
enzymy spożywcze
gazy nośne i gazy do pakowania
stabilizatory
substancje konserwujące i przeciwutleniacze
substancje pianotwórcze i przeciwpieniące
substancje słodzące
substancje spulchniające i środki do przetwarzania mąki (polepszacze)
substancje utrzymujące wilgoć, wypełniające, przeciwzbrylające oraz glazurujące
wzmacniacze smaku

Rodzaj dokumentu:
Rozdział/fragment